Paprikás krumpli
Rendkívül egyszerű, és gyorsan kész van, klasszikus magyar étel.
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
1/2 kg krumpli
2 mokkás kanál só
3 mokkás kanál pirospaprika
2-3 virsli, vagy kolbász (tetszőleges mennyiségben lehet belerakni)
A két fej hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük. Mikor már szép üveges rátesszük a sót, és a pirospaprikát. A krumplit megmossuk, megpucoljuk, és felvágjuk (ki-ki hogy szereti, én a krumplit mindig úgy vágom fel, ahogy sikerül :) )
A felvágott krumplit ráöntjük a hagymára, annyi vízzel, hogy félig ellepje. A virslit vagy a kolbászt felkarikázzuk, és beleöntjük. A gázt feltesszük nagy lángra, majd mikor forr levesszük közepesre. Addig főzzük, míg a krumpli megpuhul.
Borsófőzelék
Szintén gyorsan és könnyen elkészíthető, ezért is szeretjük annyira :) Na meg azért is mert isteni finom ;)
Hozzávalók:
1/2 kg borsó
ízlés szerinti petrezselyem
só
víz
kicsi olaj
Rántáshoz:
kicsi olaj
2 csapott evőkanál liszt
2 gerezd fokhagyma
Rántás elkészítése: az olajra teszem a lisztet, és az összenyomott fokhagymát, és alacsony lángon addig kevergetem, míg kis barnás színt nem kap.
A főzelék:
Kicsi olajat teszünk a lábos aljába, rá megy a petrezselyem, majd a fél kiló megmosott borsó. Annyi vizet teszek rá, hogy félig ellepje, és egy csipet sóval megszórom. Ha a borsó már puha, tényleg csak félig legyen vízzel, (különben folyós lesz) akkor ráöntöm a rántást, és jól összekeverem. Ha szépen elkeveredett, az íze kedvéért lehet bele tenni egy kis tejet. Amint a borsó teljesen megfőtt tálalható.
Krumplis tészta
Egy újabb gyors, és finom étel.
Hozzávalók:
2 nagy fej vöröshagyma
8-9 közepes méretű krumpli
2 kávéskanál pirospaprika
1 kávéskanál bors
1/2 kg fodros kocka tészta
A két fej hagymát apróra vágom, és olajon megdinsztelem. Mikor már szép üveges rá teszem a pirospaprikás és a borsot. Közben a krumplit alaposan megmosom, és héjjában megfőzöm. Mikor kész, lehúzom a héjját, és villával összenyomkodom, majd ráöntöm a megdinsztelt, ízesített hagymára.
Miután megfőtt a tészta, leszűröm, és összekeverem a hagymás krumplival. Azonnal tálalható, bármilyen savanyúsággal kiváló :)
Tejberízs
Gyermekkorom nagy kedvence :)
Hozzávalók:
1 liter tej
1/2 bögre rízs
2 evőkanál cukor
1 csomag vaniliás cukor
Felteszem a tejet főni. Mikor felfutott, beleteszem a rízst, és a cukrokat. Az egészet addig hagyom főni, míg a rízs megpuhul, de közben néha keverem.
Kakaóporral, vagy fahéjjal megszórva isteni nyalánkság - és nem utolsó sorban laktató étel. :)
Lecsó
Igazi nyári étel, szerintem mindenkinek van egy kellemes emléke ami a lecsó illatát megérezve rögtön eszébe jut :) Rengeteg féle lecsó létezik, ez a legegyszerűbb, mondhtani az "alap" lecsó.
Hozzávalók:
3 fej hagyma
1 kg sárga csemege paprika
1/2 kg paradicsom
csipet só
2-3 mokkáskanál pirospaprika
A hagymát apróra vágom, és megdinsztelem kis olajon. Rá megy a só és a pirospaprika. A sárga paprikát és a paradicsomot apróra vágom, összekeverem a hagymával, és fedő alatt párolom kis lángon, gyakori keverés mellett.
Töltött káposzta
Rendkívül laktató étel, a káposzta és a hús tökéletes találkozása! Szintén sokféle elkészítése fajtája van, ez a legegyszerűbb változat.
Hozzávalók:
70 dkg darált hús
2 tojás
só
bors
piros paprika
köménymag
majoranna
1 kicsi konzerv sűrített paradicsom
1 zacskó gyors rízs
1 kg savanyú káposzta
Először összekeverem a húst, a fűszereket a tojást,a rízst, és a sűrített paradicsomot. Szép kis gombócokat formázok belőle.
Elkészítjük a rántást.(olajban megbarnítom a lisztet, belerakok 2 teáskanál pirospaprikát, és azonnal felöntöm egy kevés vízzel. Az edényt félreteszem a tűzről)
A fél káposztát beleteszem a rántásos edény aljába, rá a húsgombócokat, a tetejére pedig a maradék káposztát.
Felöntöm vízzel, hogy ellepje. Felrakom az egészet főni, és ha már forr, leveszem takarékra a gázt. Mikor látszik, hogy a rízs szépen kezd fehéredni, kóstolgatni kell, lehet hogy hamarosan elkészül. Kb 1,5 óra alatt fő meg.
Rizses hús
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
kevés olaj
2-3 mokkáskanál piros paprika
1 lapos kiskanál só
70 dkg sertés hús
1,5 bögre rízs
víz
A hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, rátesszük a pirospaprikát.A húst kockára vágjuk, megmossuk, majd mikor már üveges a hagyma, rátesszük. Rá mehet a só, és egy bögre vízzel felöntjük. A vizet mindig pótolni kell, ha elfő. A rízst megmossuk. Mikor már félig puha a husi, beletesszük a rízst, és kb 3 bögre vízzel felöntjük. Takarékon főzzük. Ha megpuhult a rízs rátesszük a fedőt, és elzárjuk a gázt. Savanyűsággal tálalva isteni :)
Füstölt sajtos tejszínes csirkemell
Ezt a receptet egy kedves barátnőmtől kaptam. Isteni étel, és aránylag olcsón elkészíthető. :)
Hozzávalók:
1 pár csirkemell
2 kis pohár natúr joghurt
1 doboz főzőtejszín
25 dkg füstöltsajt
10 dkg trappista sajt
só
bors
bármilyen tészta vagy rízs
A csirkemellet megmosom, és felaprítom. Sóval borssal, fehéredésig pirítom, pici olajon. Mikor már szép fehér, ráöntöm az egyik pohár joghurtot, majd a lereszetlt sajtokat apránként hozzáadom, és folyamatosan keverem. Ha túl sűrű, akkor lehet kezdeni beleöntögetni a másik pohár joghurtot is, de nem kell mind, mert akkro nagyon folyn i fog az étel. Ha benne van az összes sajt, kb 2 percig keverés mellett főzöm, majd a főzőtejszínt lassan ráöntöm. Folyamatosan keverem, mert leég!! Amint a hús megfőtt kész.
A kifőzött tésztával vagy rizzsel összekeverem, és lehet is tálalni!
Krumpli főzelék
Bármikor össze lehet dobni, gyorsan kész van.
Hozzávalók:
tetszőleg mennyiségű krumpli
3-4 babérlevél
só
vegeta
A krumplit apróra vágom. Felteszem főni annyi vízbe, hogy pont ellepje. Belerakom a sót a vegetát, és a babérleveleket.
Közben rántást készítek: Pici olaj, 2 evőkanál liszttel. Ha már kezd pirulni, teszek bele egy ksi pirospaprikát, és vízzel csomómentesre keverem, ezután mehet bele egy kevés tejfől, és ezzel is jól elkeverem.
Ha a krumpli már puha, akkor lassan beleöntöm a rántást. Jól elkeverem és kész is. Fasírt vagy főtt tojás mellé kiváló!