Netti konyhája

 Paprikás krumpli

 

Rendkívül egyszerű, és gyorsan kész van, klasszikus magyar étel.

 

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma

1/2 kg krumpli

2 mokkás kanál só

3 mokkás kanál pirospaprika

2-3 virsli, vagy kolbász (tetszőleges mennyiségben lehet belerakni)

 

A két fej hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük. Mikor már szép üveges rátesszük a sót, és a pirospaprikát. A krumplit megmossuk, megpucoljuk, és felvágjuk (ki-ki hogy szereti, én a krumplit mindig úgy vágom fel, ahogy sikerül :) )

A felvágott krumplit ráöntjük a hagymára, annyi vízzel, hogy félig ellepje. A virslit vagy a kolbászt felkarikázzuk, és beleöntjük. A gázt feltesszük nagy lángra, majd mikor forr levesszük közepesre. Addig főzzük, míg a krumpli megpuhul.

Borsófőzelék

 

Szintén gyorsan és könnyen elkészíthető, ezért is szeretjük annyira :) Na meg azért is mert isteni finom ;)

 

Hozzávalók:

1/2 kg borsó

ízlés szerinti petrezselyem

víz

kicsi olaj

 

Rántáshoz:

kicsi olaj

2 csapott evőkanál liszt

2 gerezd fokhagyma

 

Rántás elkészítése: az olajra teszem a lisztet, és az összenyomott fokhagymát, és alacsony lángon addig kevergetem, míg kis barnás színt nem kap.

 

A főzelék:

Kicsi olajat teszünk a lábos aljába, rá megy a petrezselyem, majd a fél kiló megmosott borsó. Annyi vizet teszek rá, hogy félig ellepje, és egy csipet sóval megszórom. Ha a borsó már puha, tényleg csak félig legyen vízzel, (különben folyós lesz) akkor ráöntöm a rántást, és jól összekeverem. Ha szépen elkeveredett, az íze kedvéért lehet bele tenni egy kis tejet. Amint a borsó teljesen megfőtt tálalható.

Krumplis tészta

 

Egy újabb gyors, és finom étel.

 

Hozzávalók:

 

2 nagy fej vöröshagyma

8-9 közepes méretű krumpli

2 kávéskanál pirospaprika

1 kávéskanál bors

1/2 kg fodros kocka tészta

 

A két fej hagymát apróra vágom, és olajon megdinsztelem. Mikor már szép üveges rá teszem a pirospaprikás és a borsot. Közben a krumplit alaposan megmosom, és héjjában megfőzöm. Mikor kész, lehúzom a héjját, és villával összenyomkodom, majd ráöntöm a megdinsztelt, ízesített hagymára. 

Miután megfőtt a tészta, leszűröm, és összekeverem a hagymás krumplival. Azonnal tálalható, bármilyen savanyúsággal kiváló :)

 

 

 

Tejberízs

 

Gyermekkorom nagy kedvence :)

 

Hozzávalók:

1 liter tej

1/2 bögre rízs

2 evőkanál cukor

1 csomag vaniliás cukor

 

Felteszem a tejet főni. Mikor felfutott, beleteszem a rízst, és a cukrokat. Az egészet addig hagyom főni, míg a  rízs megpuhul, de közben néha keverem.

Kakaóporral, vagy fahéjjal megszórva isteni nyalánkság - és nem utolsó sorban laktató étel. :)

Lecsó

 

Igazi nyári étel, szerintem mindenkinek van egy kellemes emléke ami a lecsó illatát megérezve rögtön eszébe jut :) Rengeteg féle lecsó létezik, ez a legegyszerűbb, mondhtani az "alap" lecsó.

 

Hozzávalók:

3 fej hagyma

1 kg sárga csemege paprika

1/2 kg paradicsom

csipet só

2-3 mokkáskanál pirospaprika

 

A hagymát apróra vágom, és megdinsztelem kis olajon. Rá megy a só és a pirospaprika. A sárga paprikát és a paradicsomot apróra vágom, összekeverem a hagymával, és fedő alatt párolom kis lángon, gyakori keverés mellett.

Töltött káposzta

 

Rendkívül laktató étel, a káposzta és a hús tökéletes találkozása! Szintén sokféle elkészítése fajtája van, ez a legegyszerűbb változat.

 

Hozzávalók:

70 dkg darált hús

2 tojás

bors

piros paprika

köménymag

majoranna

1 kicsi konzerv sűrített paradicsom

1 zacskó gyors rízs

1 kg savanyú káposzta

 

Először összekeverem a húst, a fűszereket a tojást,a rízst, és a sűrített paradicsomot. Szép kis gombócokat formázok belőle.

Elkészítjük a rántást.(olajban megbarnítom a lisztet, belerakok 2 teáskanál pirospaprikát, és azonnal felöntöm egy kevés vízzel. Az edényt félreteszem a tűzről)

A fél káposztát beleteszem a rántásos edény aljába, rá a húsgombócokat, a tetejére pedig a maradék káposztát.

Felöntöm vízzel, hogy ellepje. Felrakom az egészet főni, és ha már forr, leveszem takarékra a gázt. Mikor látszik, hogy a rízs szépen kezd fehéredni, kóstolgatni kell, lehet hogy hamarosan elkészül. Kb 1,5 óra alatt fő meg.

 

Rizses hús

 

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

kevés olaj

2-3 mokkáskanál piros paprika

1 lapos kiskanál só 

70 dkg sertés hús

1,5 bögre rízs

víz

 

A hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, rátesszük a pirospaprikát.A húst kockára vágjuk, megmossuk, majd mikor már üveges a hagyma, rátesszük. Rá mehet a só, és egy bögre vízzel felöntjük. A vizet mindig pótolni kell, ha elfő. A rízst megmossuk. Mikor már félig puha a husi, beletesszük a rízst, és kb 3 bögre vízzel felöntjük. Takarékon főzzük. Ha megpuhult a rízs rátesszük a fedőt, és elzárjuk a gázt. Savanyűsággal tálalva isteni :)

Füstölt sajtos tejszínes csirkemell

 

Ezt a receptet egy kedves barátnőmtől kaptam. Isteni étel, és aránylag olcsón elkészíthető. :)

 

Hozzávalók:

1 pár csirkemell

2 kis pohár natúr joghurt

1 doboz főzőtejszín

25 dkg füstöltsajt

10 dkg trappista sajt

bors

bármilyen tészta vagy rízs

 

A csirkemellet megmosom, és felaprítom. Sóval borssal, fehéredésig pirítom, pici olajon. Mikor már szép fehér, ráöntöm az egyik pohár joghurtot, majd a lereszetlt sajtokat apránként hozzáadom, és folyamatosan keverem. Ha túl sűrű, akkor lehet kezdeni beleöntögetni a másik pohár joghurtot is, de nem kell mind, mert akkro nagyon folyn i fog az étel. Ha benne van az összes sajt, kb 2 percig keverés mellett főzöm, majd a főzőtejszínt lassan ráöntöm. Folyamatosan keverem, mert leég!! Amint a hús megfőtt kész.

A kifőzött tésztával vagy rizzsel összekeverem, és lehet is tálalni!

Krumpli főzelék

 

Bármikor össze lehet dobni, gyorsan kész van.

 

Hozzávalók:

tetszőleg mennyiségű krumpli

3-4 babérlevél

vegeta

 

A krumplit apróra vágom. Felteszem főni annyi vízbe, hogy pont ellepje. Belerakom a sót a vegetát, és a babérleveleket.

Közben rántást készítek: Pici olaj, 2 evőkanál liszttel. Ha már kezd pirulni, teszek bele egy ksi pirospaprikát, és vízzel csomómentesre keverem, ezután mehet bele egy kevés tejfől, és ezzel is jól elkeverem.

Ha a krumpli már puha, akkor lassan beleöntöm a rántást. Jól elkeverem és kész is. Fasírt vagy főtt tojás mellé kiváló!